Villa’s met sauna in NederlandLuxe vakantiehuizen met sauna

Het huren van een villa met sauna in Nederland brengt vele voordelen met zich mee. Allereerst biedt een sauna natuurlijk een ontspannende ervaring waardoor je tijdens je vakantie optimaal kunt relaxen. Maar wist je dat een saunabezoek ook goed is voor je gezondheid? Sauna’s helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de bloedcirculatie en het versterken van het immuunsysteem. In een villa met sauna in Nederland kun je volop genieten van privacy, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over andere gasten. Kortom: een sauna in een vakantievilla in Nederland voegt een extra luxueuze dimensie toe aan je vakantie. Het is aan jou om een keuze te maken tussen binnen- en buiten sauna’s. Sommige villa’s hebben namelijk binnen een sauna en andere villa’s hebben een sauna in de tuin.

De voordelen van een sauna

  • Saunagebruik bevordert diepe ontspanning, vermindert stress en helpt bij het loslaten van spanning.
  • De warmte in de sauna verwijdt de bloedvaten, wat de bloedsomloop stimuleert en kan bijdragen aan een betere zuurstoftoevoer naar de cellen. 
  • Door te zweten in de sauna worden gifstoffen en afvalstoffen via de huid verwijderd, wat kan bijdragen aan een schonere en gezondere huid. 
  • De warmte kan spier- en gewrichtspijn verminderen, waardoor de algehele flexibiliteit en mobiliteit verbeteren. 
  • Een regelmatig bezoek aan een sauna kan het immuunsysteem versterken door het verhogen van het aantal witte bloedcellen en antilichamen.
  • Saunagebruik stimuleert de productie van endorfines, die ook wel ‘gelukshormonen’ worden genoemd. Deze dragen bij aan een verbeterde stemming.
  • De vochtige lucht kan helpen bij het openen van de luchtwegen en verlichting bieden bij ademhalingsproblemen, zoals verkoudheid of sinusitis. 
  • In de avond in de sauna gaan kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren door het ontspannen effect op het lichaam. 

Finse sauna, infrarood sauna of sunshower

Een luxe vakantiehuis met sauna komt voor in verschillende vormen. Een Finse sauna is het populairst, deze vind je dan ook in de meeste vakantiewoningen. Een Finse sauna is een traditionele sauna die zijn oorsprong kent in Finland. Het woord ‘sauna’ stamt af van het Finse woord ‘savu’ dat ‘rook’ betekent. Vroeger leefden Finnen in gedeeltelijke, ondergrondse hutten die ze verwarmden met behulp van stenen die in het vuur werden verhit. Na verloop van tijd werden er speciale ruimtes ontwikkeld, die ook wel ‘sauna’ werden genoemd. Deze werden verwarmd met kachelstenen tot temperaturen van wel 80 tot 100 graden Celsius. De luchtvochtigheid in een Finse sauna is laag, meestal rond de 10-20%. Dit zorgt voor een droog en heet klimaat dat heilzaam kan zijn voor de gezondheid.

Daarnaast zijn infrarood sauna’s ook erg populair in vakantiehuizen. Een infrarood sauna maakt gebruik van infraroodstraling om je lichaam direct te verwarmen. De onzichtbare straling van een infrarood sauna dringt diep door in de huid en spieren, waar het wordt omgezet in warmte. Het resultaat? Een diepgaand warmtegevoel dat van binnenuit komt. De luchttemperatuur in de cabine blijft relatief laag (meestal rond de 40 tot 60 graden Celsius). De geschiedenis van de technologie begint al in de 19e eeuw. Toen werd o.a. de gloeilamp ontwikkeld door Thomas Edison, die naast zichtbaar licht ook infraroodstraling uitstraalt. In de 20e eeuw verfijnen Japanse onderzoekers de infraroodtechnologie. In 1980 werd de eerste commerciële infrarood sauna geïntroduceerd.

Een sunshower is dan weer de nieuwste technologie. Deze speciale douche vind je ook in een aantal luxe villa’s met sauna. Een sunshower heeft meestal twee functies: een douchekop voor normaal water en een paneel met ingebouwde infraroodlampen. Deze infraroodlampen stralen zachtjes warmte uit tijdens het douchen, waardoor je een soort ‘zonnedouche’ ervaring krijgt. Het is vergelijkbaar met de warmte die je krijgt van de zon, maar dan zonder de schadelijke effecten van UV-straling. Dit maakt het populair als luxe toevoeging aan een wellness villa. Een sunshower is extra fijn voor ouderen die last hebben van pijnlijke spieren en gewrichten. 

Wellness vakantie in Nederland

Een villa met sauna is geschikt voor ieder gezelschap. Of je nu met 4 personen of 20 personen op vakantie gaat; er is altijd een vakantievilla met sauna te vinden. Omdat het zo’n populaire wellness faciliteit is, vind je deze steeds vaker terug in luxe vakantiehuizen. Nog meer populaire privé wellness faciliteiten zijn een hottub, een zwembad, een sunshower en een jacuzzi/bubbelbad. Mocht je meerdere wellness faciliteiten in je villa hebben, dan kun je ook extra genieten van een wellness momentje. En het is al helemaal luxe om een privé zwembad te hebben, waar je lekker in kunt afkoelen na een bezoekje aan de sauna.